Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Οι Διεθνείς Συνδιασκέψεις των Σοσιαλιστών κατά του πολέμου σε ZIMMERWALD – KIENTAL

Δημοσίευση του «Μανιφέστου του Zimmerwald»
στο «Berner Tagwacht», 18/9/1915
Φέτος συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη διεθνή Συνδιάσκεψη των σοσιαλιστών στο KIENTAL (24-30 Απρίλη 1916) και πέρυσι εκείνης στο ZIMMERWALD (5-8 Σεπτέμβρη 1915) (δυο μικρά, άγνωστα ως τότε, χωριουδάκια της Ελβετίας), κατά του πολέμου – δυο παγκόσμιας ιστορικής σημασίας Συνδιασκέψεις κατά του Α΄ παγκόσμιου πολέμου που είχε χαρακτήρα «ιμπεριαλιστικό» ΚΑΙ απ’ τις ΔΥΟ πλευρές: «ήταν και από τις δυο πλευρές ιμπεριαλιστικός (δηλαδή κατακτητικός, αρπακτικός, ληστρικός) πόλεμος, πόλεμος για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, για το μοίρασμα και το ξαναμοίρασμα των αποικιών, των «σφαιρών επιρροής» του χρηματιστικού κεφαλαίου» (ΛΕΝΙΝ). Ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του πολέμου επέβαλε και την ανάλογη επαναστατική στάση και το επαναστατικό καθήκον του Προλεταριάτου απέναντι σ’ αυτόν – σ’ αντιπαράθεση μ’ όλους τους δεξιούς οπορτουνιστές της εποχής («υπεράσπιση της πατρίδας» Kautsky, κλπ., «παπαδίστικη ειρήνη» του «καουτσκιστή Τρότσκι» (ΛΕΝΙΝ)) – που ήταν: «το μοναδικό σωστό προλεταριακό σύνθημα είναι η μετατροπή του σημερινού ιμπεριαλιστικού πολέμου σε εμφύλιο πόλεμο» (ΛΕΝΙΝ: τ.26, σελ. 370).
Οι δυο διεθνείς Συνδιασκέψεις των σοσιαλιστών σε ZIMMERWALD – KIENTAL παρά τους γνωστούς υπαρκτούς «συμβιβασμούς» συνέβαλαν τότε στη διεύρυνση των κινητοποιήσεων και στην ένταση της πάλης του Προλεταριάτου κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, στο δυνάμωμα της πάλης κατά του δεξιού οπορτουνισμού και στη διαμόρφωση βασικά δυο κατευθύνσεων: 1. την επαναστατική μαρξιστική κατεύθυνση υπό την ηγεσία του ΛΕΝΙΝ (μικρή μειοψηφία 6 αντιπροσώπων) η οποία ήταν κατά της προδοτικής στάσης-θέσης «υπεράσπισης της πατρίδας» (!) αλλά και κατά κάθε «παπαδίστικης–Ειρήνης»(!) και ΥΠΕΡ της ΑΜΕΣΗΣ μετατροπής του ιμπεριαλιστικού πολέμου σε επαναστατικό ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ως «Ouverture στην επερχόμενη παγκόσμια επανάσταση» (Konrad Farner), και 2. τη δεξιά οπορτουνιστική πλειοψηφική κατεύθυνση των διαφόρων ρεφορμιστικών Οργανώσεων και Κομμάτων.
Τέλος, η Συνδιάσκεψη του Κίενταλ δυνάμωσε σημαντικά την επαναστατική μαρξιστική κατεύθυνση, βοήθησε στη συσπείρωση ευρύτερων επαναστατικών δυνάμεων, οδήγησε στη ρήξη με το δεξιό οπορτουνισμό, τη δημιουργία αργότερα των επαναστατικών Κομμουνιστικών Κομμάτων και στην ίδρυση της επαναστατικής Γ΄ Κομμουνιστικής Διεθνούς.
ΑΝΤΙΘΕΤΑ, με τον Α΄ Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος είχε χαρακτήρα «αντιφασιστικό-απελευθερωτικό»(ΣΤΑΛΙΝ, 9 Φλεβάρη 1946) από την πλευρά της Σοσιαλιστικής Σοβιετικής Ένωσης και ΟΧΙ «ιμπεριαλιστικό»(!) – κι’ αυτό σε σφοδρότατη αντιπαράθεση με την αντιμαρξιστική θέση-στάση των αντεπαναστατών προδοτών τροτσκιστών και άλλων οπορτουνιστών αλλά και της σημερινής χρουστσοφικής τροτσκιστικής ηγεσίας του σοσιαλδημοκρατικού «Κ»ΚΕ περί «ιμπεριαλιστικού πολέμου» απ’ τις ΔΥΟ πλευρές(!) δηλ. και από την πλευρά(!) της Σοσιαλιστικής Σοβιετικής Ένωσης ή αλλιώς «Β’ παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός πόλεμος», («Ρ» 19/4/2015, σελ. 17-24) (=αναπόδεικτος αντιδραστικός τροτσκιστικός ΜΥΘΟΣ) – μια «θέση» που ΔΕΝ είναι-ήταν απλά και μόνο αντιμαρξιστική μα επιπλέον, και ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ, μια υπεραντιδραστική φιλο-ΧΙΤΛΕΡΙΚΗ θέση-στάση που ΣΗΜΕΡΑ αποπροσανατολίζει την πάλη κατά του ΠΟΛΕΜΟΥ και του ΦΑΣΙΣΜΟΥ ενώ τότε σ’ εκείνη τη δραματική αιματηρότατη ιστορική περίοδο βρέθηκε, όχι μόνο ιδεολογικά-θεωρητικά αλλά και πρακτικά πολιτικο-στρατιωτικά,  ΑΜΕΣΑ και ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ στην υπηρεσία του υπεραντιδραστικού ιμπεριαλιστικού Ναζι-φασιστικού Άξονα ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ-ΡΩΜΗΣ-ΤΟΚΙΟ και ΕΝΑΝΤΙΑ στην αντι-Χιτλερική συμμαχία, μ’ επικεφαλής τη Σοβιετική Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου